EYE OPENING! –  Public Spacing in Oslo

Insight Nieuws   •   September, 2018

Insight-Blog-PublicSpacing

Op vakantie in Noorwegen, wat een ervaring en wat een inspiratie.

We startten onze vakantie in Oslo, en werden omvergeblazen door de public spacing die wordt toegepast in deze stad. Het is een voorbeeld voor vele grote steden. Overal ontmoeten mensen elkaar; er wordt gelachen, gespeeld, gezwommen, … een heerlijke atmosfeer in de stad.

In het Noors bestaat er een term ‘friluftsliv’, letterlijk vertaald ‘leven in de buitenlucht’. Het is ingebakken in de Noorse cultuur om buiten te ontspannen. Ze hechten er zeer veel belang aan. Het wordt gezien als een recht en er wordt veel aandacht besteed om dit zo toegankelijk en groen mogelijk te maken.

Overal waar je in Oslo komt, kom je plekjes tegen ingericht om te zitten, vrienden te ontmoeten, je fiets te stallen en je vuil weg te gooien afgewerkt met mooie plantenbakken. Opvallend is de hedendaagse look van deze plekken, allemaal uniek ontworpen meubels met een mooi design en toch functioneel.

Oslo’s car-free city life project

Parklets 2.0 is een proefproject waar parkeerplaatsen worden ingericht als public spacing. Studio Oslo Landscape Architects (SOLA) heeft samen met Vestre AS een robuust, modulair systeem ontwikkeld dat makkelijk gecombineerd kan worden en aanpasbaar is aan de stedelijke behoeften. Deze parklets moeten bijdragen aan een groenere en meer leefbare stad met meer veiligheid voor voetgangers en fietsers.

Oslo heeft als doelstelling het centrum autovrij te maken tegen 2020.

Dit proefproject is een testcase van de stad voor men permanente veranderingen in het straatbeeld aanbrengt.

 “A good city is like a good party — people stay longer than really necessary, because they are enjoying themselves” — Jan Gehl