Insight in NYC – Een bezoek aan het gloednieuwe Vessel

Insight Nieuws   •   Mei, 2019

Een bezoek aan Vessel kon niet ontbreken tijdens onze New York trip. Hudson Yards Vessel van Thomas Heatherwick is de nieuwste eyecatcher in New York City en opende enkele dagen voor ons bezoek aan de stad.

Deze New York Staircase is een interactief kunstwerk en bevindt zich aan het einde van High Line Park. Bezoekers genieten er van nieuwe perspectieven op de stad en de Hudson river. Vessel is gebouwd om ervaringen te delen, als meeting point niet enkel voor toeristen maar ook voor New Yorkers zelf.

De repetitieve structuur van trappen en platformen, die vorm geeft aan het gebouw, laat ons denken aan een honingraad.
We zien ook duidelijk inspiratie gehaald uit de trap-lithografieën van Escher.

MC Escher infinity triangle

Vessel ligt in de nieuwste wijk van Manhattan, Hudson Yards. Vessel staat in het centrum van Hudson Yards Park en is het middelpunt van 8 omliggende gebouwen met een wisselende bestemming; zoals kantoor-, woon- en winkelruimtes en een cultureel instituut ‘The Shed’.
Al deze gebouwen zijn ontworpen om elkaar en de openbare ruimte te versterken. Vessel dient balans en harmonie te creëren tussen deze hoge gebouwen van glas en metaal. Dat is precies de reden waarom de structuur zo gevormd werd. Vessel groeit naar boven toe, het omgekeerde van alle gebouwen eromheen. Ook de materiaalkeuze is zeer opvallend en verschillend van de buren. De koperkleurige onderkant van de structuur geeft het plein een gevoel van levendigheid, bewegingen van voorbijgangers worden gereflecteerd. Deze weerspiegeling wordt doorgetrokken in elk niveau van Vessel om de beleving interactief te maken. Zeker een bezoek waard!

Vessel in cijfers Insight blog

Ook deze architecturale klassiekers bezochten we:

Het Solomon R. Guggenheim Museum van Frank Lloyd Wright.

Een echte architecturale klassieker. Dit ontwerp van 1956 was zeer vooruitstrevend voor zijn tijdsgeest. De tentoonstellingsruimte bestaat uit een spiraalvormige helling. De vide staat centraal in het gebouw en biedt met zijn grote lichtkoepel voldoende lichtinval.

Oculus, World Trace Center Transportation Hub, van Santiago Calatrava.

Dit station is één van de belangrijkste in Manhattan en verbindt de PATH train met het metronetwerk. Tijdens de aanslagen van 9/11 werd het vroegere station volledig vernietigd. De heropbouw werd uitgevoerd naar een ontwerp van Calatrava. Zijn ontwerp symboliseert een vogel, vanop het plein zien we duidelijk twee indrukwekkende vleugels. Centraal in Oculus bevindt zich een 335 meter lang dakraam.
Het raam laat de enorme ruimte vullen met licht als gedenkteken aan de aanslagen.

World Trade Center New York Insight blog
World Trade Center New York Insight Blog
World Trade Center New York Insight

Het Whitney Museum of American Art van Renzo Piano.

In 2015 verhuisde het museum naar hun nieuw gebouw in de hippe buurt Meatpacking District. Het museum is uniek gelegen, langs High Line Park met zicht op de Hudson River. Door deze ligging werd er gekozen voor een industrieel ontwerp met maar liefst 1200m² outdoor expositieruimte.
De terrassen hebben een fenomenaal zicht op de buurt. Het gebouw is zeer asymmetrisch, beton en staal staan centraal in het ontwerp.

Whitney Museum New York Insight blog