Creëer een ideale thuiswerkplek

Insight Nieuws   •   Mei, 2020

Door de coronamaatregelen werken momenteel als maar meer mensen van thuis uit. Ondanks deze plotse wijziging en de pittige uitdaging om thuiswerken te combineren met de opvang van kinderen, was dit voor velen een eyeopener.

Uit onderzoek van de Universiteit Gent is gebleken dat de helft van de ondervraagde werknemers de mogelijkheid tot thuiswerk zal meenemen bij hun volgende  jobkeuze. Je verliest geen tijd meer in de file, kan geconcentreerder werken zonder onderbreking en optimaliseert je work-life balance – en dat zijn nog maar enkele positieve gevolgen van thuiswerk.

Bent u van plan ook na een heropstart meer van thuis uit te werken? Wij geven graag enkele tips om een ideale thuiswerkplek te creëren.

Vaste werkplek

Divide Insight

Werk en privé gescheiden houden? Niet iedereen heeft voldoende ruimte om een afgescheiden kamer om te bouwen als bureauruimte. Probeer ervoor te zorgen dat je een toegewijde plaats kan inrichten als werkhoek, waar jij je kan concentreren. Richt deze comfortabel in, met de mogelijkheid om je spullen te kunnen laten staan.

Ieder blad met een juiste werkhoogte kan dienen als bureau. Kies zelf wat je leuk vindt, dit kan zelfs zittend of staand.

Ergonomie

Gun jezelf comfort en investeer in een ergonomische thuiswerkplek.

Een goede ergonomie start bij de juiste positie van bureau en bureaustoel. Investeer in een degelijke stoel, die je kan afstellen naar jou ideale zithouding.

  1. Zorg ervoor dat je voeten volledig op de grond staan en je knieën net lager dan je heupen zijn
  2. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van de stoel en je knieholte
  3. De lage rugsteun van de stoel moet net boven uw broeksriem uitkomen
  4. Steun met je schouders tegen de rugleuning, buig zeker niet voorover

Een goede ergonomische zithouding is echter meer als enkel de juiste positie van bureau en bureaustoel. Ook je scherm dient op de juiste hoogte te staan voor een ergonomisch efficiënte werkplek. Thuis wordt er vaak gewerkt met een laptop, maar eigenlijk wordt het afgeraden langer als twee uur achter elkaar op een laptop te werken. Het scherm is niet verstelbaar en het is beter om te werken met een losse muis en toetsenbord. Werk je langer van thuis? Denk dan na over de aanschaf van een apart beeldscherm dat je op hoogte kan verstellen.

Werk je aan een vast bureau dan zorgt een monitorarm voor meer comfort en ruimte. Je plaatst je scherm in een handomdraai op de juiste hoogte. Bovendien creëer je meer plaats op je bureau.

Beschik je niet over een vaste werkplek in huis, xdan is een Bento bureauset van Dataflex de ideale oplossing voor jou. Met de Bento monitorverhoger plaats je je scherm overal eenvoudig wat hoger, zonder een vaste ingreep. Tevens maakt de Bento toolbox het opruimen na een werkdag eens zo makkelijk. Je bergt je persoonlijke spullen eenvoudig en snel op, zodat je makkelijk van werkplek kan wisselen zonder een hele verhuis.

Tidy desk, tidy mind!

Ook thuis, zéker thuis, is het belangrijk de orde te bewaren. Zorg dat je rommelige werkplek geen doorn in het oog wordt van je interieur, een storende factor voor de rest van het gezin. Bovendien zorgt een georganiseerde werkplek voor minder stress. Het brengt structuur en zorgt voor een gezondere omgeving.

Een opgeruimde werkplek begint natuurlijk met de nodige zelfdiscipline. Gelukkig bestaan er ook enkele tools om je te helpen.

Werk je aan een vast bureau, denk dan zeker na over kabelmanagement. Slingerende kabels staat niet alleen slordig, het is bovendien ook gevaarlijk. Kabels kan je eenvoudig wegwerken met een kabelslurf.

Met Link docking system plug je iedere laptop eenvoudig in op een extern scherm en het datanetwerk – zonder het gebruik van extra kabels, stopcontacten, opladers of adapters.

Richt je een kamer of hoek in als vaste werkplek, denk dan zeker aan praktische opslag. Voorzie een voldoende grote kast die afgesloten kan worden om alles netjes in op te bergen. Weinig plaats? Met de Barbier desk tover je je bureau om in een tafel in no-time.

Op zoek naar een meer mobiele opslagmogelijkheid? Koop een ladeblok aan. Deze rol je eenvoudig weg aan het einde van je werkdag. Segmenteer je lades met Bric van Palmberg, een zeer handige organisatieset met verschillende mogelijkheden.

Voldoende lichtinval

Divide Insight

Zowel natuurlijke lichtinval als kunstlicht zijn de sleutel tot comfortabel werken.

Natuurlijke lichtinval bij je werkplaats is zeer aangenaam. Indien mogelijk, plaats je bureau vlakbij een raam. Probeer te zorgen voor schuine lichtinval, zo valt het zonlicht niet rechtstreeks op je scherm.

Natuurlijk licht dien je steeds aan te vullen met kunstlicht. Thuis wordt er vaak gewerkt met warm licht (2700-3500 Kelvin). Dit brengt sfeer en gezelligheid. Voor een werkplek raden we echter aan te werken met wit licht (4000 Kelvin). Dat houdt je alert en stimuleert je focus. Tot slot vul je je werkplek best aan met een bureaulamp voor een ideale belichting van het werkblad, zonder schaduw.

TIP: Ga je voor een goedkopere bureaulamp, bespaar dan zeker niet op de bulb. Investeer in een ledlamp met egale lichtverspreiding.

Groen ook thuis

Divide Insight

Voorzie ook je thuiswerkplek van een leuke plant. Groen maakt nu eenmaal gelukkig! Planten hebben een positief effect op je productiviteit. Ze zuiveren de lucht en verhogen de luchtvochtigheid, bevorderend voor de vermoeidheid en tegen geïrriteerde ogen. Bovendien fleuren ze de ruimte op!

Personal touch

Divide Insight

Breng sfeer naar je werkplek met enkele decoratieve items. Het voordeel aan thuiswerk is dat je geen rekening moet houden met de voorkeur van je collega’s. Je kan je werkplek flexibel aankleden, volledig naar eigen smaak. Probeer zeker af te wijken van de saaie bureauopstellingen zoals op kantoor en maak er een leuke inspirerende plek van die je creativiteit stimuleert.

Verlies de tijd niet uit het oog!

Voorzie een klok bij je thuiswerkplek.

Pendelum is niet alleen een klok,

maar ook een ware eyecatcher.

Ben je van plan een ruimte om te toveren als home office?

We delen graag nog enkele inspiratiebeelden die je op weg kunnen helpen.

  • Inspiratie home office Artisan desk bureau thuiswerken

Hopelijk hebben onze tips je warm gemaakt!

Heb je verder nog vragen, contacteer ons beslist.

Team Insight